Activitatea fizică și nutriția împotriva îmbătrânirii premature

Activitatea fizică și nutriția împotriva îmbătrânirii premature

Când vorbim despre îmbătrânire, ne referim adesea la adulți, deși, în realitate, cel timpuriu ar trebui să-i îngrijoreze în primul rând pe tineri și pe toți cei care doresc să rămână mai în concordanță cu vârsta lor biologică. Trebuie mai întâi să se facă distincția între îmbătrânirea primară, care determină durata maximă a vieții noastre, și este independent de boală, și influența mediului, și îmbătrânirea secundară, care implică modificări fiziologice cauzate de boli sau factori de mediu, cum ar fi fumatul , consumul de alcool , expunerea excesivă la razele UV, dieta saraca, si de poluare a mediului, pe care putem interveni în mod activ pentru a crește speranța de viață și calitatea vieții.

În plus, nu toată lumea știe că telomerii, “capacele de protecție” ale ADN-ului care joacă un rol cheie în procesele de îmbătrânire ale organismului, scurtează în timp și fac celulele mai sensibile la contractarea diferitelor boli legate de vârstă, inclusiv cancere, accidente vasculare cerebrale, boli cardiovasculare și diabet. Evitarea îmbătrânirii premature este posibilă prin punerea în aplicare a unei serii de procese care ne pot face să ne simțim mai bine și să reducem riscul de a contracta chiar și boli importante.

Știința medicală consideră două vârste, personale și biologice:

Știința medicală consideră două vârste, personale și biologiceindiferent de vârstă, sistemele și organele noastre interne pot “dovedi” o vârstă diferită. În funcție de starea și funcționalitatea lor, organele și sistemele de 60 de ani se pot prezenta în mai bine, mai funcțional, mai apoi, similare celor de cei care sunt, de asemenea, mai mult de 15 ani mai tânăr, sau mai rău, mai puțin funcțional, apoi mai asemănătoare cu oamenii despre 80 de ani. Decalajul dintre populație și vârsta biologică depinde în mare măsură de stilul de viață, deoarece obiceiurile proaste ne pot face să îmbătrânim devreme, determinându-ne să avem o vârstă biologică mai mare decât fiziologic am avea dacă am “trata” bine.

Aspectul exterior al unei persoane, în timp ce este cel mai evident, nu este cu siguranță singurul parametru care determină vârsta sa biologică în comparație cu populația. O frumoasă doamnă de patruzeci de ani , tonifiată și cu piele frumoasă, poate avea un ficat uzat sau un aparat muscular scheletic afectat. În schimb, aspectul său exterior poate fi oglinda organelor și sistemelor interne care funcționează perfect, ca și cum ar fi cu zece sau cincisprezece ani mai tânăr.

Pentru a obține sănătate și a rămâne tânăr cât mai mult posibil, trebuie pusă în aplicare prevenirea primară, reprezentată de stilul de viață corect care trece prin doi factori esențiali: alimentația echilibrată și activitatea fizică regulată.

Vârsta sedentară mai întâi

Vârsta sedentară mai întâiLipsa activității fizice regulate se reflectă asupra sănătății, de fapt oamenii sedentari se îmbolnăvesc mai mult decât cei care se angajează în mod obișnuit în activitatea motrică. Cei care se mișcă și efectuează o pregătire regulată și constantă trăiesc mai mult, deoarece:

Dezvoltarea maximă a masei osoase este de la 11 la 18 ani, timp în care adolescenții acumulează aproximativ 50% din masa osoasă finală. O astfel de dezvoltare fiziologică este influențată atât de factorii genetici, cât și de mediu, deoarece, la sfârșitul procesului de maturare osoasă, realizarea masei osoase fiziologice depinde de un aport adecvat de calciu, vitamina D, proteine cu valoare biologică ridicată și activitate fizică regulată. De fapt, activitatea fizică permite nutrienților luați din alimente să se hrănească mai ușor și astfel să formeze celule osoase. La aproximativ 40 de ani începe reducerea fiziologică a masei osoase, care la femei crește atunci când intră în menopauză datorită scăderii estrogenului. Deci, dacă la sfârșitul acumulării masa osoasă fiziologică nu sa format, atunci când va începe reducerea, cea care va rămâne va fi mai mică și cu atât este mai mare riscul de fracturi sau osteoporoză.

Mușchii sunt, de asemenea, obiectul creșterii fiziologice date de factorii genetici, dar, din nou, formarea regulată a masei musculare depinde de o nutriție adecvată, în special de aportul de proteine cu valoare biologică ridicată și de o activitate fizică constantă. Amintiți-vă că o masă musculară bună nu trebuie exagerată și tensionați alte organe, cum ar fi rinichii, ficatul, inima etc.. De la aproximativ 40 de ani, de asemenea, masa musculară începe să scadă, iar forța de joc, în ceea ce privește oasele, care, pornind de la o poziție bună când acest fenomen va începe să apară, va fi o musculatură bună, iar tânăra de vârsta lui sau mai mare decât asta dacă, de-a lungul anilor, nu am practicat activitate fizică regulată și am respectat;

Mai multe studii au demonstrat că unii subiecți cu vârsta de peste 50 de ani, care efectua exercitii aerobice regulate au împiedicat și a întârziat fenomen natural de arterioscleroză (“îmbătrânirea vaselor de sânge”), și apoi sistemul vascular este rezultatul mai tineri decât vârsta lor, în fapt, valorile lor au apărut mai multe similare cu cele de subiecți cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani. Cu toate acestea, chiar și după o lungă perioadă de inactivitate, sistemul cardiovascular poate fi restabilit la o funcție bună prin începerea unui program regulat și constant de activitate aerobă ale cărui rezultate pot fi văzute în aproximativ 24 de săptămâni. Din nou, o nutriție adecvată, în special bogată în acizi grași polinesaturați Omega 3, și o activitate fizică constantă permit menținerea arterelor și venelor sănătoase. Nu numai că: activitatea fizică ajută, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale, un alt fenomen important care te face să îmbătrânești devreme, deoarece agravează funcționalitatea sistemului cardiovascular și crește riscurile pentru inimă.

Prea mult sport te face să îmbătrânești

Prea mult sport te face să îmbătrâneștiDacă, pe de o parte, este adevărat că activitatea fizică ajută la încetinirea îmbătrânirii premature, pe de altă parte, este de asemenea adevărat că un exces de exerciții fizice, cum ar fi sportul profesionist modern, duce la situația opusă. Sistemul musculo-scheletic suferă mai multe daune din cauza încărcării intensității necesare, dar și celulele cărora li se cere să furnizeze mai multă energie produc mai mulți radicali liberi . Excesul acestor molecule care distrug celulele noastre la distrugere accelerează procesele de îmbătrânire, activează mecanismele inflamatorii, promovează ateroscleroza și determină slăbirea sistemului imunitar pentru a determina modificările ADN-ului și cancerului. O dietă bogată în antioxidanți reduce excesul de radicali liberi.