Cum și unde să luați diabetul

Cum și unde să luați diabetul

Diabetul de tip 1 este o boală cronică care debutează adesea atunci când sunteți copil sau adolescent. Există tratamente eficiente și numeroase ajutoare tehnice care facilitează viața cu diabet zaharat de tip 1. A și O trebuie să controleze și să atingă valoarea țintă pentru nivelurile de zahăr din sânge. Diabetul în sine nu este doar o boală, ci mai multe pe care toate le au în comun că dau prea mult zahăr în sânge. Există, pe lângă diabetul de tip 1, și diabetul de tip 2 și diabetul gestațional. Deși diabetul de tip 1 se dezvoltă de obicei încă din copilărie sau adolescență, acesta poate fi afectat și la vârsta adultă.

Pentru ca celulele din organism să funcționeze, au nevoie de energie, energie care este transportată în sânge și apoi, mai presus de toate, sub formă de zahăr din struguri. Insulina ajută celulele să absoarbă zahărul, iar insulina în sine este produsă în pancreas și este eliberată constant. În diabetul de tip 1 pancreasul nu mai poate produce insulină. Motivul este că propriul sistem imunitar al organismului atacă și distruge celulele pancreasului. Nivelul zahărului din sânge scade, iar zahărul din sânge rămâne în sânge.

Diabetul de tip 1, o boală autonomă-cauză

Diabetul de tip 1, o boală autonomă-cauzăDiabetul de tip 1 aparține grupului de boli al tulburărilor autonome și, prin urmare, este într-o oarecare măsură genetic, iar ceea ce este moștenit este tocmai www.Insumed.ro tendința de a dezvolta un sistem imunitar care atacă și distruge celulele care formează insulină. De ce sistemul imunitar face acest lucru, nu se știe încă.

Cercetările asupra copiilor cu diabet arată că acolo unde locuiți contează, Suedia și Finlanda se află în vârful lumii. Studiul TEDDY condus de Suedia, care include copii din Europa și Statele Unite, a arătat o legătură între virus și diabetul de tip 1. Cu aceste cunoștințe, cercetătorii speră să poată produce un vaccin, astfel încât toți nou-născuții să poată fi vaccinați, astfel încât să aibă anticorpi împotriva virușilor atunci când se infectează. Simptomele vin la viteze diferite și se pot dezvolta pe parcursul uneia până la câteva luni și uneori pot fi dificil de observat.

Simptome comune ale diabetului de tip 1:

  • Trebuie să faci pipi des și mult.
  • Ți-e foarte sete.
  • Te simți neobișnuit de obosit și neputincios.
  • Ești bolnav.
  • Te doare stomacul.
  • Simți mirosul de acetonă din gură.
  • Vedeți neclară și aveți tulburări vizuale.
  • Slăbești.
  • Aveți infecții fungice, în gură sau în abdomenul inferior.

Dacă suspectați diabetul de tip 1, trebuie să contactați întotdeauna furnizorul de asistență medicală pentru investigații suplimentare.

Diagnosticul în diabetul de tip 1

Diagnosticul în diabetul de tip 1Pentru a face diagnosticul diabetului de tip 1, se efectuează o serie de teste de sânge. Printre altele, se uită la conținutul de zahăr din sânge (P-glucoză) și se uită la modul în care zahărul din sânge (HbA1c) a fost în ultimele două-trei luni, un test numit și test de zahăr din sânge pe termen lung.

Diabetul de tip 1 și de tip 2 sunt diferențiate folosind un test care arată dacă corpul tău are anticorpii care determină atacul celulelor pancreatice și nu mai pot forma insulină. Dacă aveți acești anticorpi, indică faptul că aveți diabet de tip 1. Tratamentul constă în diferite insuline: insulină bazală cu acțiune îndelungată și insulină alimentară cu acțiune rapidă. Insulina permite celulelor să absoarbă zahărul în sânge și nivelul zahărului din sânge să fie controlat. Alegerea insulinei poate fi crucială pentru modul în care funcționează tratamentul și pentru a asigura un nivel constant și constant al zahărului din sânge pe o perioadă lungă de timp.

Măsura de menținere a zahărului din sânge în intervalul de referință, așa-numitul interval țintă, se numește Tir pentru adulți și TIT pentru copii și adolescenți:

  • Pentru adulți, valoarea setată pentru nivelurile de zahăr din sânge Tir (time in range) în intervalul de referință este de 3,9 – 10 mmol/l.
  • Pentru copii și adolescenți, valoarea stabilită pentru nivelurile de zahăr din sânge TIT (timp în țintă) în intervalul de referință este de 4-7, 8 mmol/l.

Scopul tratamentului dvs. este ca 70% din timp să mențină nivelul zahărului din sânge în intervalul țintă. Cu cât rămâneți mai mult în Zona țintă, cu atât este mai mare șansa de a nu suferi de complicații și sechele.

Complicații frecvente ale diabetului de tip 1

Complicații frecvente ale diabetului de tip 1Se pot împărți complicațiile care pot apărea în diabetul de tip 1 în două categorii, complicații care apar rapid și complicații și sechele care apar mai târziu în viață, nu rareori când organismul a trăit mult timp cu diabet de tip 1.

Dacă nivelul zahărului din sânge devine prea mare sau prea scăzut, există două afecțiuni grave care pot apărea rapid și pot pune viața în pericol:

Hiperglicemie – care poate fi determinată de valori crescute ale glicemiei și de deficit concomitent de insulină și care poate duce la afecțiuni care pot pune viața în pericol intoxicație cu acizi, cetoacidoză.

Hipoglicemia – numită și hipoglicemie, care poate să apară atunci când valoarea glicemiei dumneavoastră scade brusc și poate duce la pierderea conștienței. Insulinele moderne de la locul injectării pot împiedica hipoglicemia să producă o valoare stabilă a zahărului din sânge pe termen lung (HbA1c). Hipoglicemia se datorează unui dezechilibru între insulină, aportul de carbohidrați și activitatea fizică. Pe termen lung, un nivel ridicat de zahăr din sânge poate deteriora vasele de sânge ale corpului, ceea ce, la rândul său, poate duce la leziuni precum afectarea vederii, funcția renală slabă și, în cele din urmă, insuficiența renală, circulația sanguină afectată și senzația afectată, de exemplu la picioare și boli cardiovasculare.