Diabetul: lupta la masă și cu sportul

Diabetul lupta la masă și cu sportul

Diabetul crește odată cu vârsta: de la 0, 5% dintre tineri la 10% și mai mult de peste 65 de ani. Printre persoanele în vârstă de 75 de ani, una din 5 persoane este afectată, iar în grupele de vârstă de până la 74 de ani, bărbații sunt cei mai afectați: acestea sunt cele mai recente estimări privind diabeticii.

Aproape trei milioane, 4, 9 la sută din populație, dar procentul poate fi și mai mare dacă adăugați la acesta scufundatul, adică numărul diabeticilor care nu știu că sunt. O boală care este în continuă creștere: potrivit diabeticilor Organizației Mondiale a Sănătății din lume, astăzi peste 346 de milioane, urmează să se dubleze până în 2030.

Primul tratament este farmacologic (insulină) pentru unii (cu diabet zaharat de tip 1), dar pentru majoritatea celor cu diabet zaharat de tip 2, o dietă bine echilibrată cu aportul tuturor nutrienților, este terapeutică și ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. “Am fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Ce poate și nu poate aduce la masă?». Descărcați manualul “nutriție și sănătate” pentru acest lucru și alte răspunsuri.

Cauze și factori de risc

Cauze și factori de riscDiabetul este cel mai frecvent dintre bolile metabolice și se caracterizează printr-o creștere a glicemiei (hiperglicemie) datorită incapacității organismului de a metaboliza corect carbohidrații, datorită producției insuficiente de insulină de către pancreas.

Dacă se recunoască diferite forme: diabet zaharat insulino-dependent sau de tip 1 (celulele beta din pancreas care produc insulina sunt distruse printr-un proces de auto-imunitate), diabet zaharat non-insulino-dependent sau de tip 2 (producția de insulină de către celulele beta este prezent, dar este inadecvat la cerere, a crescut din cauza obezitate), diabet zaharat secundar la boli de pancreas, celulele beta sunt implicate în procesul patologic), hormonale modificări, indusă de medicamente sau substanțe chimice și de anomalii ale receptorilor de insulină și ale diabetului zaharat gestațional, care apare la femeia care așteaptă dulce.

Diabetul de tip 2, cel mai frecvent, este o boală multifactorială, declanșată de interacțiunea mai multor cauze, inclusiv predispoziția genetică și acțiunea factorilor de mediu. Printre acestea, un rol important în debutul bolii îl joacă excesul de greutate și obezitatea (în special abdominală) și o dietă neechilibrată, bogată în grăsimi saturate și zaharuri simple (carbohidrați).

Să acorde o atenție la

Să acorde o atenție laDiabetul poate fi, de asemenea, asociate cu alte boli metabolice, cum ar fi hipertensiunea arterială și dislipidemia (niveluri ridicate de grăsimi în sânge), dar hiperglicemie este primul rezultat al diabetului zaharat, care poate fi asimptomatica sau manifesta cu simptome nespecifice (sete, persistente, sau o creștere a senzației de foame este asociat cu o pierdere de greutate).

Este foarte important să se diagnosticheze și să se trateze diabetul în cel mai bun mod, deoarece, în timp, boala poate provoca chiar complicații foarte grave, în special la nivelul retinei, rinichilor, nervilor periferici și inimii.

Fundamental-recomandă specialiștii-este să urmați o terapie medicamentoasă adecvată, stabilită cu un diabetolog, să efectuați examinări de control necesare pentru a preveni complicațiile pe termen lung și să urmați o “terapie dietetică”.

Dieta pentru diabetic

Dieta pentru diabeticDieta ideală pentru diabet nu este complexă sau restrictivă. Având în același timp să ofere un aport caloric zilnic egală cu cea a unei persoane de non-diabetici (evident, dacă există excesul de greutate este un regim, un low-calorii), în ceea ce privește constituția fizică, sexul, vârsta, statura, și activitățile de locuri de muncă, ar trebui să aibă patru obiective: controlul glicemic, realizare și întreținere a corpului de greutate, prevenirea și tratamentul principalelor factori de risc cardiovascular, menține o stare de bine nu numai fizic, ci și mental.

Prin urmare, dieta trebuie să fie întotdeauna personalizată ținând cont de obiceiurile alimentare ale subiectului și ale familiei, precum și de nevoile sale de viață relațională.

O atenție deosebită, spun experții, ar trebui acordată aportului de carbohidrați, într-o cantitate de cel puțin 130 și mai puțin de 300 g/zi, care ar trebui să provină, de preferință, din alimente bogate în carbohidrați complexi și fibre dietetice, cum ar fi leguminoase, legume, cereale integrale și fructe